CSR – enkelt, ansvarligt og umuligt at undgå

Artikel af Camilla Kornerup, Global impact

– En enkel og let tilgængeligt guide til virksomheder, der har indset at CSR er et vigtigt element i at drive forretning, og som gerne vil i gang!

I dag er det ikke længere nok at virksomheder tjener penge og skaber profit. Vi lever på en klode der kræver akut handling i forhold til klimaudfordringer, ulighed og mennesker i nød. Virksomheder spiller en afgørende rolle i løsningen af vores verdens problemer, for regeringer og myndigheder kan hverken løse dem alene eller hurtigt nok. Dét forstår særligt generation Y, de unge mennesker, som i disse år indtager arbejdsmarkedet med helt andre værdier og krav til deres arbejdsplads end tidligere generationers. De unge køber bæredygtige produkter og vælger job i virksomheder, der bruger deres forretning til at gøre en forskel for mennesker, samfund og miljø og dermed aktivt deltager i at gøre verden til et bedre sted. Derfor ser vi, at virksomheder der arbejder strategisk med CSR og samfundsansvar vækster enormt, tiltrækker den bedste arbejdskraft og giver deres konkurrenter baghjul fordi deres brand bliver kendt for hvad de gør for og ikke blot i verden.

Som virksomhed er det heldigvis meget nemt at arbejde med samfundsansvar, selvom mange er af den modsatte opfattelse. Nogle tror også, at CSR kun giver mening for store virksomheder, men intet er mere forkert, SMVer kan virkelig rykke deres virksomhed og verden i en positiv retning ved at tage samfundsansvar.

Med til fordommene hører også, at mange stadig tror at CSR er en udgift som ingen værdi skaber, og hvis man er af én de mange virksomheder, der ”køber aflad” og bare donerer penge til en tilfældig velgørenhedsorganisation én gang om året, er det helt sikkert også rigtigt. Men, det kan gøres meget bedre, man kan både tjene penge og skabe værdi med CSR, så lad være med at forære din virksomheds midler væk – investér dem i stedet.

Der er mange veje ind i arbejdet med samfundsansvar. Et fornuftigt sted at starte, er at indgå i et partnerskab med en NGO. I et partnerskab med en NGO donerer du ikke bare penge til velgørenhed. I stedet samarbejder din virksomhed med NGOen om at løse nogle væsentlige problemer ude i verden eller i nærmiljøet, hvor NGOen opererer, til gavn for jer begge. NGOerne har mandskabet, relationerne og de lokale kontakter, der skal til, for at sætte projekter i søen, og deres ekspertise er af afgørende betydning for din virksomhed.

I et partnerskab med en NGO kan du som virksomhed involvere dine medarbejdere og dermed skabe værdi for dem. Invitér medarbejdere med ind i beslutningen om hvilken NGO, der giver mening for jer som virksomhed, altså find frem til hvem I deler værdier med. Udover penge har NGOer også brug for ekspertise, arbejdskraft og viden, noget din virksomhed helt sikkert besidder og kan være behjælpelig med. Mange mindre virksomheder bliver overrasket over, hvor lidt der til for at gøre en forskel, særligt i et udviklingsland hvor helt små beløb og simple investeringer kan flytte bjerge. Som et eksempel har jeg kunder der har bygget bygninger og toiletter i Indien og Sri Lanka for beløb mellem 3.000 – 70.000 kr.

NGOen faciliterer projekterne ude i verden, ligesom den sørger for dokumentation og regnskaber og gerne hjælper med PR og markedsføring, så dine interessenter også kan blive klogere på CSRs mange (indtjenings)-muligheder og finde inspiration i dine projekter.

Så, for SMVer er CSR en oplagt forretningsmulighed, der skaber en tre-dobbelt bundlinje med værdi for virksomheden, kloden og dine mange interessenter.

Artikelserien fortsætter med forslag til hvordan SMVer kan arbejde strategisk med FNs 17 verdensmål.

www.globalimpact.dk

Leave your thought