Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/gadensboern.org/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/gadensboern.org/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/gadensboern.org/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Dagcenter for Babyer og Småbørn - Gadensboern
ET LIVREDDENDE TILTAG 

 

I maj 2019 udvidede vi vores indsats til også at omfatte de allermindste gadebørn – nemlig babyer og småbørn. Vi gav dem varme hænder at være i, bløde madrasser at hvile sig på, samt trygge, stimulerende og nærende rammer i form af vores 12-timers Dagcenter for Babyer og Småbørn. Et center, der ikke blot har reddet liv, men også har transformeret børnene fra stressede og fraværende til opmærksomme, energiske og nysgerrige små eksistenser.

 

At være en lille baby harmonerer dårligt med det varme, hektiske, larmende og bakteriefyldte miljø på stationen og i slummen. Babyer har brug for ro, stabilitet, tryghed og stimulering, men på gaden er der kun plads til kampen for overlevelse. En kamp vi ulykkeligvis er kommet for sent til at kæmpe og har set tabt hele fem gange fra januar til april i år.

 

Centeret, der ligger på Sealdah Skole, er en udvidelse af vores tidligere børnehave, og har åbent hver dag fra kl. 9-21. I det tidsrum tilbyder vi fuld forplejning til mødre og deres babyer og småbørn i form af gratis mad, mælkeerstatning, bleer, bad, tøjvask samt aktiviteter til at stimulere deres motoriske udvikling.

 

Kompetence- og vidensudviklende workshops

For os er det vigtigt, at mødrene er en integreret del af hverdagen på centeret og tager aktiv del i deres børns trivsel og udvikling, da vi mener, at det er ved at styrke familien som helhed, at vi sikrer barnets tarv og chance i livet. Derfor afholder vi workshops for mødrene, hvorigennem de kan tilegne sig nogle redskaber og kompetencer, de kan bruge til potentielt at fremme deres økonomisk situation. Udover workshops i håndværk tilbydes de unge mødre træning i, hvordan man tager vare på et lille barn, og en gang om måneden kommer vores sundhedsteam ud på centeret og tjekker op på babyernes helbred og udvikling.

 

Et alternativ til Red Light 

Selvom vi vidste, at behovet for et sted, hvor mødre kan søge ly fra gadens stress og jag med deres allermindste, er stort, var vi usikre på, hvor stor tilslutningen til initiativet ville være. Hver dag kommer der mellem 10-15 mødre med 1-2 børn hver, og der er en tydelig ændring at spore hos disse mødre, samt i deres relation til deres børn. Hvor vi tidligere har kendt to af mødrene som dybt alkoholiserede ved højlys dag uden øje og tanke på deres børn, møder de nu trofast hver morgen ved skolebussen, klar til at engagere sig og investere i deres børns udvikling. Nogle af de mødre, der går i red light for at tjene penge gennem prostitution, er trappet ned og kommer mere og mere på centeret. 

 

Et spirende håb for en lysere fremtid 

Mødrenes adfærdsændring vidner om, at de med centeret er begyndt at tro på en bedre fremtid for dem selv og deres børn. En fremtid der tidligere har syntes håbløs, men som nu synes mulighedsrig, fordi de oplever, at der er nogen, der interesserer sig for dem og ønsker dem godt. Vi har alle brug for hjælp, og det er fantastisk at se, hvordan pigerne vokser i moderrollen qua den støtte, de får på centeret, og virkelig begynder at tage ansvar for deres børn, som de med skærpet opmærksomhed på knytter stærkere og stærkere bånd til hver dag.

 

Med centeret ligger fokus ikke længere på ren overlevelse, men på stimulering af børnenes sanser og motorik. Den stabilitet og ro, som centeret giver i form af et sikkerhedsnet for mødrene, smitter af på babyerne, som ikke længere synes stressede. Leg er blevet introduceret i disse børns liv, og vi kan se, hvordan de er gået fra at ligge og sove hele dagen grundet underernæring til nu at være opmærksomme, energiske og nysgerrige.

 

Vi ønsker fremadrettet, at dagcenteret skal have åbent alle 24 timer, så mødrene kan få mulighed for at overnatte med deres babyer i trygge, varme og rolige omgivelser fri for gadens stress, kaos og frygten for kidnapning.