ET UDVIDET TILBUD 

 

I mange år har vi gået med drømmen om at åbne en skole tæt på Sealdah Station, hvor Gadens Børn tog sine første spæde skridt som hjælpeorganisation den 28. november. Den 16. oktober 2017 gik denne drøm endelig i opfyldelse. Sealdah Skole og Fritidshjem CM & SS er vores tredje grundskole i Kolkata, og den ligger kun 1,4 km fra stationen.

 

Hverdagen på skolen 

De børn, som går på Sealdah Skole, kommer fra nogle af de værste slumområder i Kolkata. Vi har derfor sat ind med flere ressourcer for at give børnene et sted at søge hen. Skolen er således et udvidet tilbud, som også inkluderer et fritidshjem og et dagcenter om lørdagen fra kl. 10-15. Sealdah Skole og Fritidshjem er åbent alle hverdage fra kl. 9-17 for at minimere den tid, børnene skal tilbringe på gaden.

 

Vi tilbyder både morgenmad, frokost og eftermiddagsfrugt for at sikre os, at børnene får den energi og næring, de har behov for til at lære, lege og vokse. På skolen er der desuden mulighed for at få et dejligt varmt bad samt et sæt rent tøj. Børnenes beskidte tøj sørger vores personale for at vaske i løbet af skoledagen, så børnene kan få rent og tørt tøj, når skoledagen er slut.Besøg fra sygeplejersken og lægen

Behovet for sundhedshjælp er massivt blandt børnene på Sealdah Skole grundet de uhygiejniske og usanitære forhold, de lever under på stationen og i slummen. Derfor kigger vores lokale sygeplejerske forbi skolen en gang om ugen og en gang om måneden sammen med lægen. Sammen med vores frivillige sygepleje- og medicinstuderende afholder hun små hygiejnekurser for børnene og personalet, hvor hun lærer dem om at vaske ordentligt hænder osv.

 

75 indskrevne elever 

Der er omkring 75 børn, der hver eneste dag får glæde af tilbuddene på Sealdah Skole. Disse børn kommer fra Sealdah Station eller fra slumområderne Khaldhar, Bakkri Patti og Topsia, og bliver hentet hver morgen i vores skolebus og afleveret igen, når skoledagen er slut. En stabil mødefrekvens vil, på en skole for udsatte børn, altid være en udfordring, men i de sidste par måneder har der været en markant stigning i antallet af børn, der møder regelmæssigt i skole. Det er i høj grad skolebussen, som vi kan takke for denne positive udvikling, da den har gjort det let og gratis for børnene at komme til og fra skole hver dag.


79349787_2925822140763945_6882658076495708160_n (1)

Frivilligt lærerteam fra Danmark

Børnene, der på Sealdah Skole og Fritidshjem, kommer fra barske vilkår, og er nogle af de hårdest udsatte gadebørn i Kolkata. Mange af dem har aldrig gået i skole før, og de er vant til at klare sig selv og overleve på gaden. Vi har derfor at gøre med en gruppe børn, der kræver stor individuel opmærksomhed på deres forskelligartede behov, hvilket stiller betydelig krav til lærerteamets kreative og pædagogiske kompetencer.

For at få ro på de små energibundter begynder hver skoledag med morgensang og afslappende yogaøvelser. Efter morgenmaden går eleverne ud i hver deres klasser, hvor de undervises i hindi, bengali, engelsk, matematik og almen viden. Det er langt fra alle børnene, der trives med regulær tavleundervisning, og for os er det afgørende at finde en måde, hvorpå vi kan favne og imødekomme børnenes forskellige indlæringsbehov. At børnene får succesoplevelser i skolen, er afgørende for deres selvværd og lyst til at få den uddannelse, der er så vigtig for deres mulighed for at bryde den sociale arv og skabe en fremtid for dem selv væk fra gaden.

 

I foråret 2020 får skolen besøg af et team af frivillige lærere og pædagoger fra Danmark til Kolkata med stor erfaring inden for undervisning af børn med særlige behov. Her skal de gennem tæt samarbejde med lærerne på skolen udvikle nye og kreative metoder for indlæring og booste lærernes værktøjskasse og motivation.

 

Fritidshjem

Hver eftermiddag bliver skolen omdannet til et fritidshjem, hvor vores personale og frivillige faciliterer sjove og lærerige aktiviteter for børnene til stimulering af deres udvikling og kreativitet. Vi har inddelt børnene i tre hold på baggrund af alder, og til hvert hold er der tilknyttet to lærere/frivillige. Dette så børnene får mest muligt af ud aktivitetstimerne og får den hjælp og støtte, de har brug for.

 

Efter mange timers undervisning nyder børnene, og særligt de ældste, at komme ud i det fri og brænde noget af al deres energi af. Hertil har vi indkøbt fodbolde, badminton ketsjere og bolde, cricket og andre udendørsspil, som børnene kan hygge sig med.

 

Til indendørs hygge har vi indkøbt en masse perler, tuscher, malebøger, ansigtsmaling, puslespil og brætspil. At lege med LEGO finder børnene også stor glæde i, og er en god måde, hvorpå børnene kan lære og udvikle sig, samt udforske deres kreativitet. På vores håndværksworkshops laver børnene (med lidt hjælp fra de voksne) perlearmbånd og øreringe, og i juletiden hyggede de sig med produktion af julepynt. Til halloween udskar vi græskar med børnene, som de dekorerede med glimmer, maling osv. Kartoffeltryk er også på programmet, hvor børnene får deres helt egen t-shirt til udsmykning, som de efterfølgende får med hjem, eller kan opbevare på skolen. Det er også i planerne at begynde at bage med børnene og eventuelt få en professionel danser ud og lære børnene nogle trin, da de elsker at danse og optræde.


Skærmbillede 2020-02-07 kl. 14.51.55
Skærmbillede 2020-02-07 kl. 14.50.05
Skærmbillede 2020-02-07 kl. 19.05.42

This post is also available in: German